" itemprop="articleBody"> İLGİLİ HABERLER NFL'nin iptal ettiği harika futbol dizisi Threes, 2048'in karmaşık vakası ve sonunda herkesi soyan devler

Nike, kripto ticari marka yasasının sınırlarını ve bir NFT'nin gerçekte ne olduğunu test ederek, Nike ayakkabılarına dayalı olarak değiştirilemez jetonlar (NFT'ler) piyasaya sürdüğü için bir çevrimiçi pazaryeri dava ediyor.

StockX, sokak giyimi satan bir satıcıdır. , çantalar ve spor ayakkabılar, diğer öğelerin yanı sıra. Bazı pazar yerlerinin aksine, aynı zamanda öğeleri alan ve gerçekliğini doğrulayan bir aracıdır. StockX, Ocak ayında fiziksel ürünlerle bağlantılı NFT'leri başlatarak bu sistem üzerine inşa etti. Duyuru, bu "Vault NFT'lerin" fiziksel ürünler için kullanılabileceğini, ancak aynı zamanda dijital ürünler olarak anında alınıp satılabileceğini vaat ediyor.

Sorun, Nike ayakkabılarının StockX'te son derece popüler olması ve Vault jetonlarının isimle bağlantılı olması. ve ilgili ürünlerinin resmi. Nike, ortaya çıkan kripto varlıklarının diğer ihlallerin yanı sıra ticari marka ihlali, yanlış menşe tanımı ve ticari marka seyreltme teşkil ettiğini iddia ediyor. Durum, StockX'in NFT'lerinin normal yeniden satış sürecinin bir uzantısı olup olmadığına (dijital bir mülkiyet makbuzu gibi) veya genel olarak NFT'ler için potansiyel olarak önemli etkileri olan kendi başlarına ürünler olup olmadığına bağlıdır.

"StockX neredeyse Vault NFT'lerini başlatmak için özel olarak Nike'ın markalarını kullandı”

3 Şubatta açılan ve daha önce Moda Yasası kapsamında olan davasında Nike, StockX'in dokuz sınırlı sayıda Vault NFT serisini piyasaya sürdüğünü ve sekizinin Nike ile bağlantılı olduğunu belirtiyor ayakkabı.

"StockX, Vault NFT'lerini piyasaya sürmek için neredeyse yalnızca Nike'ın markalarını kullandı çünkü bunu yapmanın dikkat çekeceğini, satışları artıracağını ve tüketicileri Nike'ın Vault NFT'lerinde StockX ile işbirliği yaptığına inandıracağını biliyordu" diyor. "StockX, potansiyel alıcıları pazarlamak, tanıtmak ve çekmek için Nike'ın ticari markalarını kullanıyor." StockX dava hakkında yorum yapmayı reddetti. Kasa NFT adları ve StockX'ten görüntüler.

Nike, NFT'leri henüz gerçek ayakkabılar için kullanamayacağınızı ve bu da onları sahiplik makbuzları gibi daha az net hale getirdiğinizi belirtiyor - StockX onları bu şekilde konumlandırdı. (İşleri daha da karmaşık hale getirmek için, "NFT'ler" teknik olarak StockX'in gösterdiği resimler değildir; bunlar, başka bir yerde barındırılan bir görüntünün bağlantısını içeren bir kripto para birimi blok zincirindeki kod bölümleridir.) Bazı ince baskılar StockX'e aynı zamanda NFT'yi geçersiz kılma hakkı. Nike, tüm lansmanı "abartılı fiyatlar ve belirsiz satın alma ve sahiplik koşulları" ile boğuşmuş olarak nitelendiriyor ve insanlar, başvuruda yer alan bazı sosyal medya gönderilerinin önerdiği gibi, projenin arkasında Nike'ın olduğuna inanırsa, bu durum Nike'ın itibarına zarar verebilir.

Nike geçen yıl kendi NFT stüdyosunu satın aldı

Nike, marka karmaşasını önlemek için özellikle güçlü bir teşvike sahip.

RTFKT, satın almadan önce bir spor ayakkabı NFT koleksiyonu başlattı ve StockX gibi, alıcıların NFT'lerini gerçek ayakkabılar için kullanmalarına izin verme planları yaptı. Ancak NFT'ler, ürünün markasını öne çıkarmayan özel tasarımlı ayakkabıları sergiledi. Yeni mülkiyeti altında daha belirgin Nike markalı jetonlar üzerinde çalışması muhtemeldir.

Birçok NFT tartışması, telif hakkı ihlali iddialarını içerir - tipik olarak, bir sanatçının çalışmasına dayanarak jetonları izinsiz olarak basan bir kripto projesi. Bazen, bir sanatçı ve yayıncı, Quentin Tarantino'nun Ucuz Roman'a dayanan NFT'leri hakkında bir dava gibi, bir eser üzerinde ilgili haklara kimin sahip olduğu konusunda da kavga eder.

Buradaki ticari marka ihlali iddiaları farklı sorunları gündeme getirir. İlk satış doktrini adı verilen yasal bir konsepte göre, pazar yerleri genellikle bir fikri mülkiyet sahibinin izni olmadan malları yeniden satabilir ve ticari markalar içeren bu malların resimlerini görüntüleyebilir. NFT ve Web3 yasasında çalışan avukat Moish Eli Peltz, "StocksX'in Nike ürünlerini sergiledikleri bir pazaryere sahip olma hakkına sahip olduğunu söyleyebilirsiniz" diyor. "StockX'in söylediği, temelde aynı işlemi yapıyoruz, ancak fiziksel ayakkabıların yerine durmak için bir NFT yapıyoruz." Öte yandan Nike, NFT'lerin kendi markalarından yararlanan ayrı bir ürün olduğunu savunuyor.

Nike, geçen yıl modifiye edilmiş Nike "Şeytan ayakkabıları" serisi için dava açtığında potansiyel bir ilk satış bilmecesi yarattı. İnternet kolektifi MSCHF ve rapçi Lil Nas X tarafından yaratıldı.

Ancak NFT'lerin popülaritesi, Nike ve StockX burada davayı takip etse bile, bunun son kripto ticari marka savaşı olmayacağını gösteriyor. İlgili:. Boğaziçi Gündem

İçerik Editörü