" itemprop="articleBody"> İLGİLİ HABERLER NFL'nin iptal ettiği harika futbol dizisi Threes, 2048'in karmaşık vakası ve sonunda herkesi soyan devler

SpaceX CEO'su Elon Musk, bu akşam şirketinin yeni nesil Starship sistemi hakkında bir sunum yapacak. Bu, Musk'ın 2019'dan bu yana araçla ilgili ilk sunumu ve 2016'dan beri genel olarak beşinci sunumu olacak.

Starship, SpaceX'in bugüne kadarki en iddialı projesi. Tasarım, insanları Ay'a götüren Satürn V roketinden daha güçlü olacak dev bir uzay gemisi ve roket kombinasyonunu gerektiriyor. Aracın yolcu kısmı olan Starship, Süper Ağır olarak bilinen devasa bir güçlendirici roketin üstünde uzaya fırlatılacak. Starship'in Ay'ın yüzeyine inip Dünya'ya geri dönme yeteneğine sahip olması beklenirken, Süper Ağır'ın da kendisini Dünya'ya geri indirerek tüm sistemi yeniden kullanılabilir hale getirmesi gerekiyordu.

NASIL YAPILIR? ELON MUSK'IN STARSHIP SUNUMUNU İZLEDİM?

SpaceX, Musk'ın sunumunu YouTube kanalında canlı yayınlamayı planlıyor. Bu, yukarıda gömülü olacak.

SpaceX SAAT KAÇTADIR? CANLI YAYIN BAŞLIYOR?

Musk, sunumun Merkezi saatle 20.00'de başlayacağını söyledi, ancak geçmiş performanslarıyla ilgili rekoru göz önüne alındığında, bu başlangıç ​​saatine biraz dolgu eklemek akıllıca olacaktır.

Programlanmış başlangıç ​​saati: New York: 21:00 / San Francisco: 18:00 / Londra: 02:00 / Berlin: 03:00 / Moskova: 05:00 / Yeni Delhi: 07:30 / Pekin: 10:00 / Tokyo: 11:00 / Melbourne: 1PM

ELON NE KONUŞACAK?

SpaceX ve Musk, bugünkü güncellemede tam olarak neyin tartışılacağı hakkında çok az ayrıntı verdi, ancak orada olası görünen birkaç öğe yukarı gelmek için.

SpaceX, Starship aracını Teksas konumundan yörüngeye fırlatmak için çok hevesli. SpaceX'in roketin prototiplerini inşa ettiği birincil yer ve şirketin birkaç yüksek irtifa test uçuşunu gerçekleştirdiği yer. Ancak Teksas'tan yörüngeye gitmek için şirketin önce FAA'dan yeşil ışığa ihtiyacı var. Ajans, ilgili olmayan insanlara veya mülklere zarar vermemelerini sağlamak için yörüngeye roket fırlatma lisansları vermekten sorumludur.

FAA şimdi Starship'e Boca Chica'dan fırlatma lisansı verip vermemeyi düşünüyor

The FAA, ilk olarak 2014 yılında Boca Chica sahasının bir incelemesini gerçekleştirerek, tesisin çevredeki alanı (özellikle bir vahşi yaşam sığınağının bir parçası olan) nasıl etkileyebileceğini inceleyen tam bir çevresel etki beyanı veya EIS oluşturdu. Değerlendirmede herhangi bir önemli sorun bulunamadı, ancak bu, SpaceX'in çok daha küçük olan Falcon 9 ve Falcon Heavy roketlerini Boca Chica'dan fırlatmayı önerdiği zamandı. SpaceX, Falcon araçlarını tesisten fırlatma fikrini şimdi terk etti ve sadece orada Starship fırlatmaya odaklandı. Bu arada, önerilen fırlatma sahasının kapsamı önemli ölçüde genişledi ve hatta Starship'in birincil Raptor motorları için ihtiyaç duyulan ana itici gazlardan biri olan metanın ön işleme tabi tutulması için bir doğal gaz tesisi gibi büyük modifikasyonlar içeriyor.

FAA şimdi düşünüyor. Starship'e Boca Chica'dan fırlatma lisansı verilip verilmeyeceği.

Bu değerlendirme yayınlandığında, FAA halkı teklifle ilgili görüşlerini bildirmeye davet etti ve 18.000 kamu yorumu aldı. Görüşler, proje için aşırı coşkudan sert eleştirilere kadar uzanıyordu ve bazı eleştirmenler FAA'nın SpaceX'in önerilen güncellemelerine dayanarak başka bir EIS yürütmesini istedi. Ve FAA'nın bunu yapması mümkündür. Ajans üç bulgudan birini bulabilir: SpaceX'in güncellemelerinin bölge üzerinde önemli bir etkisi olmayacağı, SpaceX'in çevredeki etkisini azaltmak için belirli adımlar atması gerektiği veya FAA'nın başka bir EIS yürütmesi gerektiği, yani bir süreç. ajansın daha fazla insanla röportaj yapması, daha fazla veri toplaması ve NASA gibi diğer federal kurumlarla işbirliği içinde kapsamlı araştırmalar yapması aylar hatta yıllar alabilir. Elon Musk, 2019'da Teksas, Boca Chica'da son Starship sunumunu yapıyor.Kararın başlangıçta Aralık ayı sonunda kesinleşmesi gerekiyordu, ancak hem FAA hem de SpaceX'in çok sayıda kamu yorumuna yanıt vermesi beklenenden çok daha fazla zaman aldı. Şubat ayının son teslim tarihi yaklaşırken, Musk'ın bu ayki sunumunun zamanlaması tesadüf gibi gelmiyor. Musk, düzenleyici roket fırlatmalarıyla ilgili istediği kararları vermediğinde FAA üzerinde kamuoyu baskısı oluşturma geçmişine sahiptir. FAA'nın bu gece ortaya çıkması muhtemel ve değilse, kesinlikle odadaki fil olacak.

Musk, genellikle bu sunumlar sırasında yaptığı Starship kilometre taşları için güncellenmiş zaman çizelgeleri de verebilir. Geçmiş zaman çizelgeleri her zaman inanılmaz derecede ilham verici ve sonradan bakıldığında gerçekçi olmamıştır. Eylül 2019'daki son sunumunda Musk, SpaceX'in önümüzdeki altı ay içinde Starship'i yörüngeye fırlatmaya çalışacağını söyledi. Açıkçası, bu olmadı. Musk'ın Starhip'in yörüngesel fırlatılması için Kasım ayındaki en son tahmini Ocak veya Şubattı, ancak FAA'nın karar takvimi göz önüne alındığında, Mart kesinlikle en erken makul zaman dilimidir - ve eğer federal ajansın kararı SpaceX'in lehine gelirse.

Geçen yıl, uzay ajansı, Artemis programını desteklemek için NASA astronotlarını Ay'ın yüzeyine götürebilecek bir insan aya iniş aracı olarak Starship'i geliştirmesi için SpaceX'e 2,9 milyar dolar verdi. Şu an itibariyle NASA, Starship ile ilk insan inişlerini 2025 gibi erken bir tarihte gerçekleştirmeyi hedefliyor, ancak bu tarih de oldukça hevesli kabul ediliyor. NASA ve SpaceX'in çalışma ilişkisiyle ilgili herhangi bir güncelleme faydalı olacaktır.

Musk'un bahsetmesi güzel olacak şeylerden biri, Starship'te insanların hayatta kalmasına yönelik güncellenmiş planlardır. Geçmişteki sunumların çoğu, aracın etkileyici özellikleri ve mekaniği etrafında dönerken, Musk genellikle yaşam destek sistemleri, radyasyon kalkanı ve insan konforuyla ilgili diğer teknolojilerle ilgili soruları bir kenara atıyor. Ancak Starship öncelikle bir yolcu aracıdır ve SpaceX geliştirme sürecinden geçerken bu tür teknolojiler gerekli hale gelecektir.

Ancak, Starship sadece insan kullanımı için tasarlanmamıştır. SpaceX'in ayrıca, uzay aracını, aşağıdaki yere geniş bant internet hizmetleri sağlamak üzere tasarlanmış, düşük Dünya yörüngesindeki devasa bir mega uydu takımyıldızı olan Starlink projesi için yeni nesil uydularını başlatmak için kullanmak için büyük planları var.

Musk'tan şirkete kısa süre önce gönderilen bir e-posta, Starship'in Starlink'in genel başarısı için oldukça hayati olduğunu belirtti.

Araçların kendileriyle ilgili güncellemelere gelince, Musk'ın henüz bilinmeyen ne diyebileceğini bilmek zor. SpaceX'in Boca Chica'daki operasyonları, meraklı ekipler tesisin çevresinde kamp yapmaya ve oradaki günlük operasyonların canlı görüntülerini yayınlamaya başladığından, oldukça halka açık hale geldi. Belki Musk'ın elinde yeni bir şey var ama bu günlerde tesiste sır saklamak oldukça zor.

Başka bir şey değilse bile, sunum oldukça etkileyici bir görünüme sahip olmalıdır. SpaceX, konuşmanın arka planı için en son Starship prototipini bir Süper Ağır güçlendiricinin üzerine tamamen yerleştirdi. Ancak çekimde aracın tamamını çekmek zor olabilir.

. Boğaziçi Gündem

İçerik Editörü