" itemprop="articleBody"> İLGİLİ HABERLER Call of Duty, 2022'de 'yeni bir Warzone deneyimi' alıyor Twitter Cuma sorunlarının çözüldüğünü söylüyor

NASA, bugün devrim niteliğindeki James Webb Uzay Teleskobu veya JWST tarafından çekilen ilk görüntülerin bir mozaiğini açıkladı. Görüntü, JWST tam potansiyeline ulaşmadan önce teleskopun 18 ana ayna parçasının düzgün bir şekilde hizalanmasının ilk aşamalarını temsil ediyor.

Görüntü bulanık, ancak bu aslında JWST'nin aynalarını uzak Evrenin ultra keskin fotoğraflarını çekmek için ayarlamaya yönelik uzun süreçte iyi bir başlangıç ​​noktası. Görüntüde görünen 18 ışık noktasının tümü, farklı bir birincil ayna parçası tarafından görülen HD 84406 olarak bilinen aynı izole yıldızı temsil ediyor. Her bir birincil ayna parçasından toplanan ışık, Webb'in ikincil aynasına geri yansıtıldı, ardından teleskopun önemli görüntüleme araçlarından biri olan Yakın Kızılötesi Kamera veya NIRCam kullanılarak ölçüldü. Bu sensör, herhangi bir optik hatayı belirlemek ve düzeltmek için teleskopun hizalama işlemi boyunca kullanılacaktır.

NASA'ya göre, görüntü mozaiğini oluşturmak için kullanılan ışığı toplama süreci yaklaşık 25 saat sürdü. HD 84406'nın 18 görüntüsü, Webb'in yıldızın beklenen konumu etrafındaki çeşitli konumlara işaret etmesiyle toplanan 1.500'den fazla görüntüden bir araya getirildi. Teleskopun önümüzdeki aylarda yapacağı çeşitli ayarlamaların ardından ayna doğru şekilde hizalanmaya başlayacaktır. Sonuç olarak, tüm ayna segmentleri kusursuz bir yüzey oluşturmak için hizalandığından, bu 18 yıldız tek olacak.

18 nokta, 18 ile yakalanan aynı yıldıza aittir. JWST'nin bölümleri. Resim: NASA Tekil yıldızın her görüntüsü sırayla etiketlenir yakalandı. Resim: NASA

İlgili

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu park yerine ulaştığına göre sırada ne var

Birkaç gecikmeden sonra, JWST nihayet Noel Günü'nde uzaya fırlatıldı , onlarca yıldır bekleyen bir oyunu sona erdirmek. Ancak süreç orada durmadı. Birkaç gün sonra, teleskop, iki haftalık karmaşık bir açılım dizisiyle son biçimine girmeye başladı. 4 Ocak'ta JWST, cihazlarını soğuk tutmak için gerekli olan dev güneş siperini başarıyla yerleştirdi. 8 Ocak'ta birincil aynasının başarılı bir şekilde açılmasıyla birlikte, tüm büyük dağıtımlar tamamlandı. 24 Ocak'ta JWST uzaydaki son yörüngesine ulaştı.

NASA, bilimsel gözlem için ilk net görüntü setinin yaz aylarında gelmesini bekliyor. Ancak şimdilik JWST ekibi, teleskobun ilk görüntüleme ve hizalama adımlarının sonuçlarından heyecan duyuyor ve bu da onu harika görüntüler çekmeye bir adım daha yaklaştırıyor.

"Webb'i uzaya fırlatmak elbette heyecan verici bir olaydı. JWST proje bilimcisi Michael McElwain bir blog yazısında, bilim adamları ve optik mühendisleri için bu, bir yıldızdan gelen ışığın sistemden geçerek bir dedektöre başarılı bir şekilde ulaştığı bir doruk anıdır” dedi.

İlgili

Bilim adamları, şimdiye kadarki en güçlü uzay teleskopunun ilk önce neye bakacağına nasıl karar verdi? Boğaziçi Gündem

İçerik Editörü