" itemprop="articleBody">

Günümüzün akıllı ev sorunlarının çoğuna yanıt olmayı hedefleyen akıllı ev standardı Matter, uzun bir şirket listesi tarafından destekleniyor. Apple, Google ve Amazon gibi platform sahiplerinden Samsung ve LG gibi büyük üreticilere ve Nanoleaf, Eve ve Wyze gibi daha küçük, aksesuar odaklı oyunculara kadar Matter'ın arkasında benzeri görülmemiş bir endüstri koalisyonu var.

Ortak bir Akıllı ev cihazlarının iletişim kurması için dil olan Matter, satın almadan kuruluma ve günlük kullanıma kadar akıllı evle ilgili her şeyi basitleştirmeyi amaçlıyor. En büyük vaadi, akıllı cihazların, kim tarafından yapılmış olursa olsun, platformlar ve ekosistemler arasında birbirleriyle çalışmasına olanak sağlamasıdır.

Ancak Matter henüz gelmedi. evinizde nasıl çalışacağını ve bunu yapmanıza neyin izin vereceğini belirlemek zor, bugün kolay ve hatta mümkün değil. Bu sorulardan bazılarını yanıtlamak için yayınlanmış belgelerden bilgiler topladık ve bunu desteklemeyi planlayan şirketlerle ve Matter'ı denetleyen Bağlantı Standartları Birliği (CSA) ile görüştük.

İlgili

Matter'ın akıllı evi kurtarma planı

Bu makaleyi Matter ile ilgili her şey hakkında canlı bir SSS olarak kabul edin; bu yeni akıllı ev standardının nasıl çalışacağı ve hangi ürünlerle çalışacağı.

Bu kadar ileri gittiyseniz ve bu Matter anlaşmasının neyle ilgili olduğunu merak ediyorsanız, bu yeni teknolojiyi ve vaatlerini derinlemesine incelemek için Matter'ın akıllı evi kurtarma planına göz atın.

İçindekiler: Matter ile hangi platformlar çalışacak? Hangi ürünler Matter ile çalışacak ve bunları ne zaman satın alabilirim? Hangi ürünler Matter ile çalışmaz? Matter akıllı evimi gizli ve güvende tutacak mı? Matter'ı kullanmak için mevcut akıllı cihazlarımı değiştirmem gerekecek mi? Matter'ın yeni akıllı ev ürünleri satın almasını beklemeli miyim? Apple, HomeKit akıllı ev platformunda Matter ürünlerini desteklemeyi taahhüt etmiştir. Image: Apple Hangi platformlar Matter ile çalışacak?

Dört büyük akıllı ev platformu olan Amazon Alexa, Google Home, Apple HomeKit ve Samsung SmartThings, Matter'ı desteklemeyi taahhüt etti, yani siz Bağlı cihazlarınızı yönetmek için uygulamalarını, akıllı hoparlörlerini / ekranlarını ve akıllı ses yardımcılarını Matter denetleyicileri olarak kullanabilecektir.

Matter ile, Çoklu Yönetici kontrolü adı verilen bir özellik sayesinde aynı anda birden fazla platformu kullanabilirsiniz. Cihazlar ve platformlar Matter özellikli olduğu sürece, istediğiniz kadar platforma bağlayabilirsiniz. Yani evet, isterseniz Apple'ın Siri ve Amazon'un Alexa sesli asistanları ile yeni Nest Thermostat'ı aynı anda kontrol edebileceksiniz.

Ama yine de bir akıllı ev kullanmanız gerekecek. platform; Madde bir otomasyon aracı değil, bir bağlantı standardıdır. Matter'ın bazı temel kontrolleri yerleşik olsa da, termostatınızı kapatmaya, ışıklarınızı kapatmaya ve evden çıkarken kapıyı kilitlemeye ayarlamak gibi otomasyonlar oluşturma yeteneğine sahip değildir - yine de bir Bu tür bir otomasyon kurulumu için uygulama. Ancak Matter ile bu otomasyonlar farklı şirketlere ait cihazlarda çalışacak.

Akıllı ev platformlarının her birinin ürün ve hizmetlerinde Matter desteği açısından taahhüt ettiği şeylerin bir özeti:

Amazon Alexa

Amazon, dördüncü nesil Echo akıllı hoparlörünü Thread'e yükseltmeyi ve bir sınır yönlendirici görevi görmeyi taahhüt etti. Thread, Matter tarafından kullanılan birincil bir protokoldür ve bir sınır yönlendirici, Matter tarafından kullanılan diğer protokol olan Thread ağı ile Wi-Fi ağı arasında bir köprüdür.

Mevcut yönlendiricilerinin çoğunda zaten Thread radyoları var, bu nedenle Matter'ı desteklemek için yükseltilebilirler.

Gemide Zigbee bulunan Echo'lar - Echo Studio, Echo Show 10 ve Echo Plus - aynı radyoya sahip Amazon Lab126'nın baş yazılım geliştirme mühendisi Chris DeCenzo, Echo dördüncü nesil olarak, potansiyel olarak Thread sınır yönlendiricileri olarak yükseltilebilirler, diyor. Bunun nedeni, Thread'in ve bir Zigbee radyosu üzerine kurulmuş olmasıdır.

DeCenzo, mevcut Echo hoparlör serisinin geri kalanının Wi-Fi üzerinden Matter'ı destekleyecek şekilde yükseltileceğini onayladı. "Tüm Echo cihazları, hangi ağ teknolojisini kullanırlarsa kullansınlar, ev ağınızdaki tüm Matter cihazlarını kontrol edebilecekler" diyor. Şirket ayrıca Matter ile kolayca entegre olacak Alexa akıllı ev ürünleri ve becerileri geliştirmelerine yardımcı olmak için geliştiricilerle birlikte çalışacağını söyledi.

Google'ın Nest Hub Max'i içinde bir Thread radyosu var ve Google'a göre Matter'a yükseltilecek ve bir sınır yönlendiricisi ve Matter denetleyicisi olarak hizmet verecek.

İlginç bir şekilde, Nest x Yale Kilidi, tüm kablolu Nest Protect duman alarmları, Nest Learning Termostatı (üç neslin tümü) ve orijinal kablolu Nest kameralarında olduğu gibi, içinde bir Thread radyosuna sahiptir. Ancak Google, bir cihazın Thread'e sahip olmasının mutlaka Matter uyumlu olacağı anlamına gelmediğini söyledi. Google'ın kıdemli ürün müdürü Kevin Po, "Amacımız, ürünlerimizin çoğunu Matter ile mümkün olduğunca uyumlu hale getirmektir" diyor. "Ancak bunların çoğu, protokolün ihtiyaç duyduğu teknolojiye bağlı olacak."

Benzer şekilde Google, platformu için ürünleri Matter ile bir Google Home Device SDK aracılığıyla entegre edecek ürünler yapan geliştiricileri destekleyeceğini söyledi. Matter için. Ayrıca Matter cihazlarını kontrol etmek için mobil cihazlarını Matter desteğiyle güncellemeyi ve Matter'in kolaylaştırılmış cihaz kurulum sürecine izin vermeyi planlıyor.

Apple HomeKit

Apple'ın HomePod Mini ve Apple TV 4K (ikinci nesil) modellerinin her ikisi de içinde Thread radyoları bulunur, Thread border yönlendiricileri olarak çalışabilir ve Matter desteği alır. Apple, Matter'ı Home uygulamasında ve Apple cihazlarında Siri aracılığıyla desteklemeyi taahhüt etmiştir. Şirket ayrıca mevcut tüm HomeKit API'lerinin Matter özellikli aksesuarlarla otomatik olarak çalışacağını söyledi.

"İşte bu nedenle, tüm akıllı ev aksesuarlarının, Apple müşterilerinin HomeKit aksesuarlarıyla bugün sahip olduğu aynı güvenlik, gizlilik ve kullanım kolaylığı düzeyine sahip olması için yeni Matter standardının oluşturulmasına ve buna katkıda bulunulmasına yardımcı olduk." Samsung SmartThings

Samsung, Matter'ı desteklemek ve Matter'ı akıllı telefonları, akıllı TV'leri ve akıllı cihazları (Ailesi gibi) için bir kontrolör olarak etkinleştirmek için mevcut tüm SmartThings hub'larını yükselteceğini söyledi. Hub buzdolapları). Bunun Thread veya Wi-Fi üzerinden mi olacağı henüz teyit edilmedi.

SmartThings İş Geliştirme ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Samantha Fein, “Gelecek konusunda çok heyecanlıyız ve Matter'ı geleceğin akıllı evinin neye benzeyeceği konusunda merkezi bir düşünce olarak kullanıyoruz” diyor.< /p> Nanoleaf'in bazı ürünlerinde Thread radyoları var ve şirket söyledi standart geldiğinde Matter'a yükseltilecekler. Elements LED duvar panelleri (resimde) ayrıca İplik kenar yönlendiricileri olarak da çalışacaktır.

Standart gelecek yıl kesinleşene kadar yapmayacaklar.

Ancak, birçok şirket Matter'ı mevcut ve gelecek ürünlerinde desteklemeyi taahhüt etmiştir. Bunu yaptıklarında, satın almayı düşündüğünüz bir ürünün Matter logosu varsa (bu, bikini altı giyen bir sopa gibi görünüyor) Matter uyumlu olup olmadığını bileceksiniz.

Matter logosu Resim: CSA

Matter 1.0, ilk Matter özelliği, şu bağlı cihaz kategorilerini içerir:

Ampuller, ışık anahtarları, aydınlatma kontrolörleri Fişler ve prizler Kapı kilitleri Termostatlar ve diğer HVAC kontrolörleri (mini splitler vb.) Panjurlar ve güneşlikler Ev güvenlik sensörleri (hareket, kontak, CO / duman dedektörleri) Garaj kapısı kontrolörleri Kablosuz Erişim Noktası ve köprüler Televizyonlar ve akışlı video oynatıcılar

Matter 1.1, Matter 2.0 ve ötesinde çalışmalar şimdiden başladı. CSA'nın baş teknoloji sorumlusu Chris LaPré, robot elektrikli süpürgeler, ev aletleri, EV şarjı ve akıllı enerji yönetiminin tümünün Matter 1.1'de olma ihtimalinin yüksek olduğunu söylüyor.

Image: Ring Hangi ürünler Matter ile çalışmaz?

Matter'ın destekleyeceği cihazların listesi başlangıçta etkileyici olsa da, asıl soru akıllı güvenlik kameralarına ne olacak? Akıllı evdeki en popüler cihazlardan biri olan güvenlik kameraları olmayan bir akıllı ev standardı eksik geliyor. LaPré, "Kameralar muhtemelen 2.0'dır," diyor. "Kamera yapacağımızı biliyoruz - tüm şirketler kamera yapmak istediklerini söylediler. Ancak bugün üzerinde çalışmaya başlamak isteyen ve şu anda 1.0'a odaklanmış olan bir çoğunluk sayısına ihtiyacımız var.”

Aynı şekilde, ev güvenlik sensörleri Matter'ın bir parçası olsa da, ev güvenlik sistemleri henüz değildir. Birçok akıllı ev, ana merkez olarak bir alarm sistemi ile çalışır, bu nedenle buradaki entegrasyon eksikliği bazıları için bir anlaşma kırıcı olabilir.

Kapı / pencere sensörleri, hareket sensörleri ve diğer cihazlar için ev alarm sistemlerinde yaygın olarak kullanılan bir teknoloji olan Z-Wave Alliance'ın yönetici direktörü Mitch Klein, bunu taşımanın önemli zorlukları olacağını açıklıyor. Matter teknolojisi. "Güvenlik cihazları için UL onayını güvenceye almak son derece zordur ve Matter'ın burada çok sayıda zorluğu vardır" diyor.

Profesyonel olarak kurulmuş tüm güvenlik sistemleri, UL onayında ısrar ediyor.” UL (eski adıyla Underwriters Laboratories) CSA'nın bir parçasıdır ve entegrasyon için çalıştığını varsayabiliriz.

Kameralar ve alarm sistemlerinden bahsetmişken, bu iki alandaki en büyük akıllı ev şirketlerinden biri — Ring — Matter'ı destekleyeceğine dair herhangi bir belirti sunmadı. Ring Alarm'ın Matter'a nasıl entegre edilip edilemeyeceğini sorduğumda, bir sözcü şu ifadeyi verdi: "Ring Alarm Pro, Matter over Thread'i desteklemiyor."

Madde akıllı evimi gizli ve güvende tutacak mı? ?

Akıllı evin benimsenmesi, gizlilik ve güvenlikle ilgili endişeler nedeniyle ciddi şekilde engellendi ve cihazları güvende tutmak Matter'ın temel kiracısı. CSA pazarlama müdürü Michelle Mindala-Freeman, "Tasarım gereği güvendeyiz, sıfır güven yaklaşımı benimsiyoruz, belirli endüstri standardı şifreleme teknolojisi kullanıyoruz ve her cihazın kimliği ağa katılmadan önce doğrulanıyor" diyor. "Her mesaj ağda güvende ve Matter kablosuz olarak güvenli güncellemeleri destekliyor."

Evinizin verileri açısından, bu ilişki sizinle bireysel üreticiler arasında devam ediyor, diyor Mindala-Freeman.

CSA'dan LaPré, bir bonus olarak, Matter'ın sistemde yerleşik bir güvene sahip olması nedeniyle ekosistemleri bağlamak için sürekli olarak parolalarınızı girmeniz gerekmediğini açıklıyor.

Matter cihazlarının önemli avantajı, doğrudan internete konuşmalarını sağlayan doğrudan IP kontrolü, aynı zamanda olası bir güvenlik sorunudur. Z-Wave Alliance'dan Mitch Klein, "Bu, onları bilgisayar korsanlığına, kötü amaçlı yazılımlara vb. maruz bırakıyor" dedi. Klein, Z-Wave ve Zigbee sistemleriyle, güvence altına almak için tek bir kontrol noktasına sahipsiniz: merkez - evi güvence altına almak için tek bir nokta Matter'ın yaptığının tam tersi iken, Klein dikkat çekiyor.

CSA, Matter'ın güvenlik yaklaşımının daha modern olduğunu, "güçlü, çevik (zaman içinde şifreleme türleri gibi şeylerin evrimini ele almak için) ve proaktif, tehdit modellemesi yapan üyelerden oluşan bir toplulukla güvenlik sağladığını söylüyor. ve hafifletme," diyor CSA'nın başkanı ve CEO'su Tobin Richardson. Yaklaşım, "belirsizliğe dayalı güvenlikten ziyade" IP bağlantılı bir dünyanın avantajlarından yararlanırken, esnek bir güvenlik yaklaşımıdır. Cihazlar kullanımdan kaldırılana kadar, bu yaklaşımın yeterliliğini doğrulamak zordur, ancak amaç tüm doğru kutuları kontrol eder.

Şirkete göre, Philips Hue akıllı aydınlatma hattı, mevcut köprüsü aracılığıyla Matter'a yükseltilecek.Klein, "Cihazları geride bırakamayız, aksi takdirde tüm bu program çalışmaz" diyor. "Herkesin her şeyi bir kenara atıp yeniden başlaması gerektiği fikri işe yaramayacak."

Daha yeni Wi-Fi veya Thread cihazları ile Z-Wave ve Zigbee üzerinde çalışanlar Matter'a yükseltilebilir olmalıdır. Bu, iki şekilde olabilir: cihazı doğrudan kablosuz olarak yükseltmek veya bir ürünün mevcut köprüsü için bir yazılım güncellemesi — Philips Hue, akıllı aydınlatma hattı için bunu zaten taahhüt etti.

“Uzun vadede Matter, biter ve sonunda tüm köprülerden kurtulursunuz.”

Eve'nin güvenlik ve sensör ürünleri gibi köprülere dayanmayan Bluetooth cihazlarının donanım yükseltmelerine ihtiyacı olacak, yani eski cihazlar uyumlu olmayacak. Eve, Bluetooth ürünleri için halihazırda yükseltilmiş donanımları piyasaya sürdü ve gelecek yıl için Thread-etkinleştirilmiş her şeyi Matter için hazır hale getirmeyi taahhüt etti.

Mevcut Zigbee ve Z-Wave cihazlarının tek tek yükseltilmesi pek olası değildir - çünkü doğrudan internetle iletişim kuramazlar. Thread Zigbee'ye dayalı olmasına rağmen, Zigbee radyolu çok az cihaz doğrudan yükseltilebilir. Klein, "IPv6 ağır bir yazılım yükü taşıyor ve oradaki Zigbee cihazlarının çoğu [bunu] destekleyemedi" diyor.

LaPré, "Cihaz üreticileri için madde daha ucuz olacak, örneğin IP tabanlı bir ampul yapmak [köprü kurmaya devam etmekten] Philips için daha ucuz olacak" diyor. "Yani, uzun vadede, Matter yönetimi devralacak ve sonunda tüm köprülerden kurtulacaksınız." Echo akıllı hoparlör (dördüncü nesil) tek hoparlördür Amazon, şimdiye kadar Matter'a yükseltme yaptığını onayladı, ancak diğerlerinin yakında geleceğini söylüyor. Fotoğraf Dan Seifert / The Verge Matter'ın yeni akıllı ev ürünleri satın almasını beklemeli miyim?

Gelecekteki bu yükseltilebilirlik vaadi, Matter'ın yeni cihazlar satın almasını beklemeniz gerekmediği anlamına geliyor. Mindala-Freeman. “Kendi akıllı evinizi ve akıllı ortamınızı güvenle geliştirmeye devam etmelisiniz” diyorlar. Ancak, akıllı bir cihaz satın alan herkesin bildiği gibi, gelecekteki yazılım güncellemelerinin vaadi, evinize karşı bahse girecek bir şey değildir.

Yine de sektörden gelen mesaj şudur: Cihaz satın almayı tamamen bırakmayın.

Bu, acil ihtiyaçlarınızı karşılamıyorsa, her iki protokolü de içeren hub'lara veya köprülere sahip ürünleri arayın. Bunun ötesinde, Matter'a herhangi bir taahhütte bulunup bulunmadığını görmek için satın almayı düşündüğünüz şirketi araştırın - ancak dikkatli olun.

Matter akıllı evinizi kullanmaya başlamak için can atıyorsanız, en iyisi Şimdi satın alınacak cihaz, bir Thread border router olacaktır. Ürünler şu anda Apple, Nanoleaf, Eero ve Eve'den alınabiliyor ve daha sonra Amazon Alexa ve Google Home akıllı hoparlörlerine ve ekranlarına destek gelecek.

Madde, Thread ve Wi-Fi üzerinden çalışsa da - yani standardı kullanmak için bir sınır yönlendiriciniz olması gerekmez - bir tane (veya daha fazla) eklemek, sağlam bir temele sahip olduğunuzdan emin olmanıza yardımcı olur. Matter destekli bir ev inşa etmek için. Thread bir ağ ağı olduğundan, üzerinde ne kadar çok cihaz varsa, menzil ve güvenilirlik o kadar iyi olur. Bir sınır yönlendirici, Thread ve Wi-Fi cihazlarınızı birbirine bağlayarak evinizdeki her şeyin birbiriyle konuşabilmesini sağlar.

Neyse ki, bir sınır yönlendirici, geleneksel beyaz kutuyu yönlendiricinize takın anlamında bir köprü değildir. Ethernet bağlantısına ihtiyaçları yok, sadece sürekli güce ve Wi-Fi bağlantısına ihtiyaçları var.

Sonunda, akıllı ev anlam kazanmaya başlıyor..