" itemprop="articleBody"> İLGİLİ HABERLER Threes, 2048'in karmaşık vakası ve sonunda herkesi soyan devler Elon Musk'ın Starship sunumu canlı nasıl izlenir

ESPN, 2003'te tek bir sezon yayınlanan profesyonel futbolun hayatları hakkında eleştirmenlerce beğenilen ve popüler bir drama olan Playmakers'i iptal ettiğinde, bunun nedeni konusunda oldukça şeffaftı: NFL'yi kızdırmıştı. ESPN'in o zamanki başkan yardımcısı Mark Shapiro, "Bunu yapmış olmamıza ve NFL'nin itirazlarını aşmaya devam etmemize rağmen, ortağımızı düşmanlaştırma işinde olmadığımızı düşünüyoruz" dedi. "Onu geri getirmek, ortağımızın yüzüne sürtmek olurdu."

O zamanlar Playmakers, gerçek Cumartesi ve Pazar ilk maç maçlarının dışında ESPN'de en yüksek puan alan programdı. Şimdi, neredeyse 20 yıl sonra, Oyun Kurucuları bulmak zor. DVD'de satın alabilir ve muhtemelen yasal olmayan yollarla indirebilirsiniz, ancak hiçbir yerde yayınlanmıyor. Yardımcı yapımcı Michael Angeli bana, "Sanki yok oldu," dedi. "Yokluğuyla dikkat çekiyor."

Profesyonel futbolun güçlü ve cesur bir incelemesi olduğu ve neredeyse yirmi yıl sonrasını koruduğu için dizinin halının altına gömülmesi talihsiz bir durum. Oyun kurucular, kurgusal Cougar'larda sporcuların hayatlarını detaylandırıyor.

Daha sonra crack ve diğer uyuşturuculara bağımlı olan çaylak Demetrius Harris ile tanışıyoruz; Harris'in uyuşturucu kullanımını ve şiddet içeren suçlara karıştığını ligden gizlemesine yardım etmek için elinden gelen her şeyi yapan takımın son derece sevimsiz sahibi; ve performans arttırıcı ilaçlar almak anlamına gelse bile, yeniden başlangıç ​​yapmaya çalışan bir emektar. Eisendrath, "Tartışmalı olacağını beklemiyordum," dedi. “Açıkça saftım.”

Dolayısıyla, NFL'nin sporlarının karanlık tarafına odaklanan bir gösteriye pek hevesli olmaması şaşırtıcı değil. O zaman, komisyon üyesi Paul Tagliabue, Oyun Kurucuların "tek boyutlu ve ırksal klişelerle işlem gören" ve "sporumuzun büyük bir yanlış karakterizasyonu" olduğunu söyledi. Ancak gösteri yine de NFL oyuncuları ve eleştirmenler tarafından olumlu karşılandı. New York Times, Oyun Kurucuları “iyi yazılmış ve iyi oynanmış… John Madden yerine Joan Didion tarafından gözlemlenen profesyonel futbol” olarak nitelendirdi. Deion Sanders'ın bunun NFL'nin gerçekçi bir portresi olduğunu düşündüğü bildirildi ve şovun yaratıcısı John Eisendrath, "onu seven birçok oyuncu olduğunu" duyduğunu söyledi. Yayındayken Philadelphia Eagles oyun kurucusu Donovan McNabb'ın "açık sözlü ve destekleyici" olduğunu hatırladı.

"Tartışmalı olacağına dair hiçbir beklentim yoktu," dedi Eisendrath.

"Bence bu, sporun çok büyük bir bileşeni: incinme korkusu, birini incitme korkusu, başarısızlık korkusu, yeri doldurulma korkusu."

Danışman yapımcı Charles Holland bana öyle olduğunu söyledi. Şov için yazmayı sevdiği için iptal edildiğini öğrendiğinde hayal kırıklığına uğradı, ancak şovunuzun iptal edilmesi Hollywood'da çalışma gerçeğinin sadece bir parçası. "Rahmetli Steven Bochco bir keresinde bana yaptığınız her gösterinin iptal edileceğini söylemişti. Önemli olan ne zaman olduğu," dedi.

Şovun popülaritesine rağmen, başka hiçbir kanal onu almadı. Angeli, "Başka bir yerde satmaya çalıştık" dedi. "Kimse dokunmak istemedi. Eminim bunun nedeni NFL'nin herkese baskı yapmasıydı."

Son on yıldır, NFL'nin gerçekleri hakkında daha açık konuşmalar yapıyoruz: CTE'nin etkileri, yaygınlığı. aile içi taciz, ligin oyuncularının protestolarını susturması ve son olarak ırkçı işe alma uygulamaları. Birçok yönden, Oyun Kurucular bu şeylerin çoğunu geniş çapta tanınmadan önce dramatize ediyorlardı. Holland, "Futbol hakkında yapılmış en iyi ürün ve bence çağımızın ilerisinde olmaktan kesinlikle zarar gördük" dedi.

"Büyük lig sporlarının dünyasına dokunamazsınız."

Eisendrath'a 10 yıl sonra yayında olsaydı belki de Netflix gibi bir yayıncı tarafından yakalanabileceğini önerdim.

Bu nedenle, Playmakers yayınlandığından beri hiçbir dizi profesyonel spor dünyasına aynı acımasız dürüstlükle yaklaşmadı. Friday Night Lights yaralanma, yarış ve sınıfla mücadele ederken, lise futboluna dahil edildi ve NFL'de şut çekmedi. Bugün, ligin TV hakları, ağlar ve akış platformları arasında en rekabetçi olanlar arasında yer alıyor - sonraki on yılda 100 milyar doların üzerinde bir değere sahip.

“Bugün her zamankinden daha fazla, Hollywood'daki en güçlü insanlar arasında en güçlü olanlar, büyük lig sporlarının komisyon başkanlarıdır. Eisendrath, "Bu kadar güçlü olmalarının nedeni, canlı TV reytinglerinde geriye kalan tek gücün spor olması" dedi. "İşte bu yüzden o zamandan beri Playmakers gibi tek bir gösteri çıkmadı. Amerika'daki herhangi bir mesleği dramatize edebilirsiniz: doktorlar, avukatlar, polisler. Onlara her şeyi yaptıklarını gösterebilirsiniz. Başkanı Beyaz Saray'da oral seks yaparken gösterebilirsin. Ancak büyük lig sporlarının dünyasına dokunamazsınız.”

. Boğaziçi Gündem

İçerik Editörü