" itemprop="articleBody">

Facebook tarafından kurulan Gözetim Kurulu, bugün, asılsız iddialarda bulunan bir gönderiye ilişkin daha spesifik bir kararın parçası olarak, platformun Etiyopya'da şiddet riskini artırmadaki rolüne ilişkin bağımsız bir değerlendirmeye başlaması için platforma çağrıda bulunan bir karar yayınladı. Tigrayan sivilleri hakkında.

Karar, Etiyopya hükümeti ile ülkenin kuzey Tigray bölgesinde isyancılar arasında devam eden ve yüz binlerce insanı karşı karşıya bırakan bir insani kriz yaratan bir iç savaşa bir yıl giriyor. kıtlık benzeri koşullar ve milyonlarca insanı evlerinden sürdü.

Facebook, Etiyopya ihtilafındaki rolü nedeniyle ateş altında kaldı ve gözlemciler, şirketin Myanmar'daki Rohingya Müslümanlarına yönelik soykırımdaki rolüyle paralellikler kuruyor. Orada, Myanmar askeri personeli tarafından yönetilen bir çevrimiçi kampanya, Rohingya azınlık gruplarına karşı nefreti körükledi ve toplu katliam ve etnik temizlik eylemlerine yol açtı. Etiyopya'da, çok sayıda Facebook çalışanının şirket içinde alarmı yükseltmesine rağmen, benzer söylentilerin ve şiddete teşviklerin çoğalmasına izin verildi.

Facebook'un eylem eksikliği, Gözetim Kurulu tarafından görünüşte kabul edildi. Meta'nın "Etiyopya'da şiddet riskini artıran nefret söylemi ve doğrulanmamış söylentileri yaymak için Facebook ve Instagram'ın nasıl kullanıldığına dair bağımsız bir insan hakları durum tespiti değerlendirmesi yapmasını" ve Topluluğuna savaş ve çatışma sırasındaki söylentiler hakkında özel rehberlik eklemesini tavsiye etti. Standartlar.

Facebook sözcüsü Jeffrey Gelman, “Kurulun bağlayıcı kararına uygun olarak dava içeriğini kaldırdık”

“Kurulun bağlayıcı kararına uygun olarak dava içeriğini kaldırdık” dedi. Bir deyim. "Yönetim kurulunun tüm kararını ve tavsiyelerini inceliyoruz ve tüzük uyarınca 30 gün içinde yanıt vereceğiz."

Kararın merkezindeki içerik, Amharca'da platforma yüklenen bir gönderiydi. Temmuz 2021'de ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin (TPLF) Etiyopya Amhara bölgesindeki kadınları ve çocukları Tigrayalı sivillerin yardımıyla öldürüp tecavüz ettiğini kanıtsız olarak iddia etti.

Gönderi otomatik bir dille işaretlendikten sonra algılama sistemlerinde, onu kaldırmak için bir insan moderatör tarafından bir ilk karar verildi. İçeriği yayınlayan kullanıcı karara itiraz etti, ancak ikinci bir içerik moderatörü bunun Facebook'un Topluluk Standartlarını ihlal ettiğini doğruladı. Kullanıcı daha sonra Gözetim Kurulu'na itirazda bulundu ve davayı incelemeyi kabul etti.

Sonuçta Kurul, içeriğin Facebook'un Şiddet ve Teşvik Konusunda Topluluk Standardını ihlal ettiğini tespit etti ve kaldırma kararının kaldırıldığını doğruladı. doğruydu. Kurul ayrıca, Meta'nın nihai bir karar verilmeden önce içeriği geri yükleme seçimini de eleştirdi.