Siber saldırıların hacmindeki ve çeşitliliğindeki olağanüstü artış, mevcut güvenlik kontrollerin yeniden incelenmesi gerektiği anlamına geliyor. Sıfır Güven güvenlik modelini benimsemek, kurumların risklerini azaltmaları ve güvenlik duruşlarını güçlendirmeleri için her zamankinden daha önemli.

Kapsamlı, entegre ve otomatik siber güvenlik çözümlerinde dünya lideri olan Fortinet®’in 2022 FortiGuard Labs Threat Landscape raporuna göre, kötü niyetli siber aktörler yeni saldırı vektörleri deniyor ve sıfırıncı gün ve diğer saldırıların sıklığını artırıyor. Ayrıca saldırılarının çeşitliliğini de artırıyorlar.  Fortinet’in 2022'nin ilk yarısında, tespit ettiği yeni fidye yazılımı varyantlarının sayısı bir önceki altı aylık döneme kıyasla neredeyse yüzde 100 arttı.

Sonuç olarak siber suçlular yavaşlama belirtisi göstermiyor. Saldırıların hacmindeki ve çeşitliliğindeki bu artış, mevcut güvenlik kontrollerin yeniden incelenmesi gerektiği anlamına geliyor. Sıfır Güven güvenlik modelini benimsemek, kurumların risklerini azaltmaları ve güvenlik duruşlarını güçlendirmeleri için her zamankinden daha önemli. Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA) ve Evrensel Sıfır Güven Ağ Erişimi (ZTNA), kurumların Sıfır Güven ilkelerini entegre etmeye başlamak için benimseyebilecekleri en yararlı teknolojilerden ikisi.

Sıfır Güven nedir?

Hangi büyüklükte olursa olsun kurumlar, dijital hızlanmayı sağlamak, uzaktan ve hibrit çalışmayı desteklemek ve riski azaltmak için kurumsal bir güvenlik stratejisi olarak Sıfır Güveni benimsiyor. Sıfır Güven güvenlik modeli, kullanıcı veya kurum ağına bağlanmaya çalışan her şeyin veya herkesin potansiyel bir tehdit olduğunu varsayar, bu nedenle kritik kaynaklara erişim izni verilmeden önce her kullanıcının doğrulanması gerekir. Bu doğrulama, kullanıcının bu kaynaklara uzaktan erişmeye çalışıp çalışmadığına veya zaten ağ çevresi içinde olup olmadığına bakılmaksızın uygulanıyor ve özellikle hibrit bir işgücüne sahip kurumlar için daha yüksek bir güvenlik duruşu sağlamaya yardımcı oluyor.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama: ZTNA'nın Temeli

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama, ZTNA gibi yeni erişim kontrolü ve izleme çözümlerinin temeli ve kamu ve özel sektördeki tüm kuruluşlar için vazgeçilmez olması gereken bir uygulama. Yalnızca yetkili kullanıcıların ihtiyaç duydukları ağ kaynaklarına erişmelerini sağlamanın daha güvenli bir yolunu sunmak için ideal olan ZTNA, özellikle günümüzün her yerden çalışma (WFA) ortamında çok önem taşıyor.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama kullanmanın faydaları

Hem kurumlar hem de kullanıcılar MFA kullanımından fayda sağlıyor.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulamanın kurumsal faydaları şunlar:

İhlallere karşı daha fazla koruma: Güvenlik ihlalleri genellikle veri, zaman ve para gibi kaynakların kaybı anlamına geliyor. MFA, yalnızca yetkili kullanıcıların erişebilmesini sağlayarak bu değerli varlıkların korunmasına yardımcı oluyor.

Daha güvenli bir uzaktan çalışma ortamı: WFA'ya geçişle birlikte, çalışanlar iş cihazlarına evde, yolda ve aradaki her yerde giriş yapıyor. MFA, uygun güvenlik korkuluklarını uygularken çalışanların ihtiyaç duydukları sistemlere ve verilere erişmelerini sağlıyor.

Derinlemesine savunma: MFA, kurumlara, başka bir güvenlik katmanı ekleyerek olası ihlallere karşı gelişmiş koruma sağlıyor.

Çok Faktörlü Kimlik Doğrulamanın kullanıcıya faydaları işe şöyle sıralanıyor:

Kimlik koruması: MFA, bir kullanıcının bazı verilerinin yanlış ellere geçmesi durumunda destek sağlıyor. Bir kullanıcı adı veya parola yanlışlıkla veya kasıtlı olarak ele geçirilse bile, suçluların erişim sağlamak için gerekli olan belirteçler veya biyometrik veriler gibi şeylere erişimi olmadığından, bu kullanıcının genel güvenliği yine de korunuyor.

Veri koruması: Kimlik koruması gibi, MFA da saldırganların bir kullanıcının kimliğine ve ilişkili verilerine erişmesini çok daha zor hale getiriyor.

Daha güvenli bir uzaktan çalışma ortamı: MFA ile kullanıcılar, kimliklerinin ve verilerinin yeterince korunduğundan emin olarak cihazlarına her yerden giriş yapabiliyorlar. MFA yazılım tabanlı olabildiğinden, kullanıcılar üretken kalabilir ve konumdan bağımsız olarak kurumsal ağa kolayca erişebiliyorlar.

Fortinet'in evrensel ZTNA çözümü

Tehdit ortamı genişlemeye devam ettiği ve saldırganlar ağlara sızmak için akıllıca yeni yollar bulduğu için Sıfır Güven stratejileri, ZTNA ve MFA, herhangi bir modern güvenlik stratejisinde giderek daha önemli bir rol oynuyor. Fortinet Universal ZTNA, ZTNA'ya şirket içinde, bulutta veya SASE aracılığıyla bir hizmet olarak tutarlı evrensel bir yaklaşım sunarak ister uzakta ister ofiste olsun, her yerde her kullanıcı için güvenli erişim sağlayan en eksiksiz desteği sunuyor. Sıfır güven mimarisi oluşturarak risk profillerini azaltmak isteyen kurumlar, diğer avantajlarının yanı sıra tüm çalışma konumlarında tutarlı bir kullanıcı deneyimi ve VPN'den kolay bir geçiş sağlamak için Fortinet Universal ZTNA'ya güvenebilirler.

Hibya Haber Ajansı