Merkez belediye öncülüğünde, 7 ilçenin belediyesinin Avrupa Birliği'nin (AB) de fon desteğiyle Sütlüce köyü yakınlarında 18 hektarlık alana yapımı planlanan 'Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi' le ilgili Tunceli Belediyesi’nin projeden çekilmesine ilişkin meclis oylaması yapıldı. Oy çokluğuyla projeye devam edilmesi yönünde karar çıkınca köylülerle belediye başkanı ve meclis üyeleri arasında tartışma yaşandı. Mecliste Başkan Fatih Mehmet Maçoğlu’na, su dolu plastik bardak ve dövizler fırlatıldı ve ‘başkan istifa’ sloganları atıldı. 

Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, yaşanan bu durumla alakalı Belediye Konferans salonda basın açıklaması düzenledi. Köylülerin ‘Başkan salona girerken selam vermedi’ söylemlerinin doğru olmadığını belirten başkan Fatih Mehmet Maçoğlu, Hoş geldiniz, selam, diyerek başlıyorum çünkü selam verdiğim halde merhaba dediğim halde bazı kişiler tarafından ‘selam bile vermedi, merhaba demedi’ doğru değil. Uzun süreden beri meclislerimizin tüm halkımıza açık olduğunu, yüzlerce insanın, onlarca insanın bu meclis katıldıkları zaman zaman tartışmalar sürmesine rağmen Dersim yaşam biçimine yakışan şekliyle geçiyordu. Bu bazı güçleri rahatsız etti. Özellikle bazı güçler diyorum çünkü Dersim halkı hiçbir zaman birbirinin karşıtı olma gibi bir çaba içerisine hiç girmedi, girmez de. Çünkü Dersim halkı bugünüyle yarınıyla bu ülkenin topluma öncelik yapmış, örnek olmuş bir halk. Bu süreç içerisinde 5-10 tane insanın halkın demokratik mücadelesinden, hak arama mücadelesinden faydalanarak esasen bir provakatif çalışmayı planlamıştır. Uzun süreden beridir, yani uzun süre dediğim en az 12-13 yıldan beridir bir proje tartışması sürüyor. 2009’an başlayarak 2011’de resmileşmiş, 2014’te bütün başvuruları yapılmış ve Çevre Bakanlığı ve Avrupa Birliği delegasyonunun araştırmaları çalışmaları sonrasında kabul görmüş bir projeden bahsediyoruz. Bu proje bu toplumun, sadece bizim değil, bütün ülkelerin şehirlerine ihtiyacı olan bir proje. Bu projeyi doğru buluyoruz. Bizden önce yapılmış diye şikayet etmiyoruz. Emek veren bütün arkadaşlarına, benden önceki belediye başkanlarına, belediye meclis üyelerine, odalara, bütün çevreci arkadaşlarımıza, o dönemin muhtarlarına çok teşekkür etmek istiyorum. Çünkü bu projenin, bu ilin, bu halkın ihtiyacı olduğunun farkında ve bundan dolayı yapıldığını hepimiz biliyoruz” dedi.

‘O DÖNEM BÖLGEDEKİ MUHTARLAR VE KÖYLÜLER KENDİLERİ YERİ TARİF EDİYOR’

Katı Atık Bertaraf Tesisi Projesi’nin 12 yıl önce yapıldığını ve o bölgedeki muhtarlar ile köylülerin tepki gösterdikleri yeri tarif ederek desteklediklerini söyleyen başkan Maçoğlu, “Bundan kaynaklı da bu projenin bütün o günden bugüne 11 yıl boyunca 12 yıl boyunca araştırmaları yapılmış, bütün kurumlarda jeolojik çevresel bütün araştırmaları yapılmış, en uygun görüldüğü bir alana kurulmuş. Dört, beş tane alandan yapılan araştırmalardan sonra o alana başvurulmuş. Ancak bölge ile ilgili bizim araştırmalarımız söz konusu, yapmış olduğumuz araştırmalarda o dönem bölgedeki muhtarlar, köylüler kendileri tarif ediyor. Buraya dair yer göstermesine kadar kendileri tarif ediyor, destek de veriyor Bugüne gelindiğinde Dersim’de yaşayan, gelecekle ilgili politik beklentisi olan insanlar halkın bu demokratik talebini kullanarak toplumlar arasında belediyeye karşı insanlara karşı bir karşıtlık yaratma çabasıdır. Bu çaba boşa düşecektir. Dersim halkının bu meseleleri iyi bildiğini biliyoruz. Orayla ilgili yapılan bütün çalışmalarda halk toplantıları yapılmış, muhtarlık toplantıları yapılmış, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, toplantılar yapılmış ve bu toplantılara resmi ve o süreçte bir itiraz edilmemiştir, bir itiraz söz konusu değil. Keşke o süreçte bunun farkındalığıyla hareket edip beş altı yer değil de itiraz edilip onlarca yere de bakılmış olsaydı. Belki de bu soru işaretlerinin pek çoğu da insanların kafasından kalkmış olacaktı. Ama o süreçte tam tersine destekler verilmiş. O süreçte Dersim halkının iradeleri kimler: Nazımiye, Pülümür, Ovacık belediyeleri CHP belediyeleri, Mazgirt Belediyesi SMF belediyesi, Akpazar ve Dersim merkez belediyesi HDP bileşenlerinin belediyesi. Şunu demeye çalışıyorum; Dersim halkının yüzde 80-85 iradesi bu projenin bir parçası. EMEP’in, HDP’nin, ESP’nin, Partizan’ın ittifak bileşeni Dersim merkez belediyesidir” şeklinde konuştu.

‘İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI PROJENİN DEĞERLİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR’

CHP belediye meclis üyelerin projenin iptaline karşı oy verdiğini fakat 5 ilçe belediye başkanın destek verdiğini hatırlatan Maçoğlu, “CHP belediyeleri bu projeyi destekleyen belediyelerdir. Şimdi ne oldu? Hala 5 tane CHP belediyesi buna destek veriyor. Bugün DERKAB Whatsap grubunda bize atılan mesajlar var. Nazımiye, Hozat, Pertek belediyemiz bu projenin arkasında olduğunu yine Pülümür Belediye başkanı ile yaptığımız görüşmede bu projenin değerli olduğunu ve desteklediğini ama il başkanın ve belediye meclis üyelerinin tam tersini, burada tartışmaya açmasını doğru bulmuyoruz. AKP Mazgirt Belediye Başkanı’nın sosyal medyada yazmış olduğu yazılara bakıyoruz, ‘Bu projenin doğru olduğunu söylüyor ama AKP’li belediye meclis üyesi belediye meclis toplantısına katılmıyor” diye konuştu.