" itemprop="articleBody"> İLGİLİ HABERLER Microsoft, Google "eski" G Suite müşterilerine yüzde 60 indirim sunuyor Amazon Music, How I Built This ile özel bir anlaşma imzaladı

AMD'nin 35 milyar dolarlık yarı iletken şirketi Xilinx'i satın alması, resmi olarak Ekim 2020'de duyurulan anlaşmayla birlikte, sonunda gerçekleşmesi gereken tüm çeşitli düzenleyici onayları karşılıyor. AMD, (AMD tarihindeki en büyük işlem olacak) işlemin önümüzdeki hafta 14 Şubat'ta gerçekleştirileceğini duyurdu.

Anlaşma, 27 Ocak'ta son engelini - Çin'deki düzenleyici onayı - ortadan kaldırarak AMD ve Xilinx'in satın alma işlemini nihayet tamamlaması için zemin hazırladı.

Xilinx, aynı zamanda bir yarı iletken şirket olmakla birlikte, bilgisayarlar için CPU'lar ve GPU'lardan çok farklı türde bir çipte uzmanlaşmıştır ve AMD'nin markasını üzerine inşa ettiği hizmet vermektedir. Özellikle Xilinx, FPGA'lar (alanda programlanabilir kapı dizileri) ve ASIC'ler (uygulamaya özel entegre devre) dahil olmak üzere programlanabilir yarı iletkenler üretir.

Çok çeşitli endüstriyel uygulamalar için kullanılan türde yongalardır ve AMD'nin henüz üretmediği yeni pazarlara ve yonga türlerine girmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, AMD'nin halihazırda sattığı CPU'lar ve GPU'ların yanı sıra modern veri merkezlerinin de önemli bir parçasıdır ve müşterilere AMD'nin işinin giderek daha önemli bir parçası haline gelen şeyler için daha kapsamlı çözümler sunmasına olanak tanır.

Yine de AMD'nin kendisi gibi, Xilinx de efsanevi bir yarı iletken şirkettir (aslında Xilinx, bu iş modeline geçen ilk şirketlerden biriydi), yani aslında kendi çiplerini üretmiyor. Bu, satın alma işleminin AMD'ye kendi CPU'larını ve GPU'larını yeniden oluşturmaya ani bir dönüş sağlayamayacağı anlamına geliyor.

Xilinx'in satın alınması, AMD'nin en büyük rakibi olan ve Xilinx'in FPGA alanındaki en büyük rakibi olan Altera'yı 2015'te satın alan Intel ile yüzleşmeye devam etmesine de yardımcı olacak. Anlaşma sona erdiğinde, AMD ve Intel (zaten rekabet eden Xilinx ve Altera aracılığıyla olsa da) başka bir alana sahipler.

ABD ve Çin'deki düzenleyicileri temizleyen AMD-Xilinx anlaşması da bir başka büyük çip alımı düşüşünün hemen ardından geliyor. Ayrı: Nvidia'nın Arm'ı 40 milyar dolara satın alma girişimi, ABD, İngiltere ve AB'de düzenleyici mücadeleyle karşı karşıya kaldıktan sonra ayın başlarında rafa kaldırıldı.

Boğaziçi Gündem

İçerik Editörü