Boğaziçi Gündem Gazetesi Kurucusu ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İlhan Çabukol, çiçeği burnunda AK Partili, Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal’ı ziyaret etti.

Marmara Bölgesinin parlayan yıldızı Yalova’da iki dönem Belediye Başkanlığı yapma başarısı gösteren Koçal, AK Partiye geçmesindeki esas sebebi Boğaziçi Gündem Gazetesine anlattı. Samimi ortamda geçen ziyarette, Çabukol’un tüm sorularına içtenlikle cevap veren Koçal’dan satır araları...

- “Siyasi ayrımlar olmadan ülkemizin birlik ve beraberliğe, güçlü birlikteliklere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.” diyen, AK Parti Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal,   “Demokrasilerde çok partiye ihtiyaç var. Ancak siyasette çok önemli dönemsel tarihler vardır. Türkiye olarak bu önemli tarihleri hep birlikte yaşıyoruz.” dedi. -“Devletin derini var ama milletin derini de var.” diyen Koçal; “Ülkemizde önemli bir eşikte, ya ülke parçalanacak dağılacak, ya da buradan bölgesel güçlü bir ülke olarak çıkacak.” dedi.

İşte İlhan Çabukol’un Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal ile gerçekleştirdiği merakla okuyacağınızı düşündüğümüz röportajı siz değerli okurlarımıza aşağıda sunuyoruz.

Dededen siyasetçi Yakup Bilgin Koçal… Boğaziçi Gündem: Sayın Koçal, siyasete nasıl başladınız? Yakup Bilgin Koçal: Dedem, Bölge Kuvaiye Bölge Komutanlığı yapmış Fevzi Çakmak ile birlikte siyasette bulunmuş olan bir ailenin ferdi olarak yıllardır siyasetin içindeyim. İlk olarak Anavatan Partisi çatısı altında siyasete başladım. 2004 seçimlerinde Belediye Başkanlığı seçimlerinde AK Parti’den aday adayı olmama rağmen aday gösterilmedim ve o seçimlere bağımsız olarak katıldım. Ama seçimi kaybettim. 2007 milletvekilliği seçimlerinde de Demokrat Parti’den milletvekili adayı olmama rağmen yine o seçimlerde de seçilemedim.

Boğaziçi Gündem: Yalova’da kaç dönemdir belediye başkanlığı yapıyorsunuz? Yakup Bilgin Koçal: İkinci dönem Yalova’da Belediye Başkanlığı yapıyorum. Anavatan Partisi’nden 1999 yılından 2004 yılına kadar birinci dönem belediye başkanlığı yaptım. 2009 yılında yeniden aday oldum ve ikinci defa Yalova halkına belediye başkanı olarak hizmet ediyorum.

İki yıldır bağımsız Belediye Başkanı… Boğaziçi Gündem: Son seçimlerde DP aday oldunuz ve  seçildiniz? Yakup Bilgin Koçal: 2009 yılında seçimlere Demokrat Parti amblemi altında girdim. Ancak bu sadece seçim süreci ile alakalı bir durumdu. Çalışmalarımız parti ile değil sadece bağımsız bir çalışmamız olmuştu. Son iki yıldır da bağımsız belediye başkanı olarak Yalovalılara hizmet ediyorum.

Yakup Bilgin Koçal, neden AK Parti’yi tercih etti? Boğaziçi Gündem: Neden AK Partiyi tercih ettiniz? Yakup Bilgin Koçal: Bana göre hem Yalova ile ilgili hem ülkemiz ile ilgili önemli bir eşikteyiz. Siyasi ayrımlar olmadan ülkemizin birlik ve beraberliğe güçlü birlikteliklere ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Demokrasilerde çok partiye ihtiyaç var. Ancak siyasette çok önemli dönemsel tarihler vardır. Türkiye olarak bu önemli tarihleri hep birlikte yaşıyoruz. Yalova’da bu önemli tarihsel karar dönemini yaşıyor. Körfez köprüsü yapımı ile birlikte nüfusumuz ikiye katlanacak, burada verilecek kararlar kentin geleceğini belirleyecek, bu kararların irade olarak hizmete yansıması için Yalova gibi yerlerde artık parti çekişmesi olmadan el ele güç birliği yapılması gerekiyor. Aynı şeyler Türkiye içinde geçerli. Ülkemizde önemli bir eşikte, ya ülke parçalanacak dağılacak, ya da buradan bölgesel güçlü bir ülke olarak çıkacak. Böyle bir konumda insanlar parti ayrımı yapmadan ülkenin bölgesel güç olabilmesi için güç birliği yapması lazım. Buna da zemin var. Türk Milleti tarihsel genlerinde her zaman liderlerini önemsemiştir. Ben bunu şöyle tanımlıyorum. Bizim insanımız bin yıldır günde beş vakit uydum imama diyen bir toplum. Onun için bu kültür bizim için liderliği önemli bir duruma getiriyor. Türkiye’de de on yıldır bir lideri yakalamışken ve çok önemli bir dönemeçteyken bana göre partiden çok Türkiye’nin bir mecburiyeti. Bu dönemde insanların güç birliği yapması gerekiyor. Bunu yapamazsak herhangi bir parti seçimi kazanır ama daha çok ülke kaybedecek konumda görünüyor. Dış dünyadan Türkiye’nin bölgesel güç olmasını istemeyen odaklar var bu da doğaldır. Ancak bu odaklar birçok provakasyonları yapıyorlar. Devletin derini var ama milletin derini de var. Milletin derini her zaman lafını söylemez ama kalben bazı durumları hisseder ve milletimiz harekete geçerek birlikteliği yakalayacak diye düşünüyorum. Olaylara basit bir parti çekişmesi olarak değil milletin meselesi olarak bakıyorum.



Yakup Bilgin Koçal: Türkiye bölgesel güç olma yolunda hızla ilerliyor… Boğaziçi Gündem: Son gelişmeler ile ilgili neler düşünüyorsunuz. Açılımla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yakup Bilgin Koçal: Başbakanımızın şahsında hayat bulan tarihsel akış içerisinde önlenemez bir yükselişle Türkiye bölgesel güç olma yolunda ilerliyor. Bunun önünde açılımı sadece PKK meselesi olarak görmemek gerekir. Türkiye kendi dinamiklerini mutlaka harekete geçirmek zorundadır. Bunun gereği ve ülkemizin menfaati için bu açılımın başarılı olması gerekiyor. Bunun için her kesimi etnik ayrımcılık yapmadan bir araya getirmek gerekiyor. Çok kolay olmayan bu durum karşısında ülkenin tüm dinamiklerini harekete geçirmek durumundayız. Tarihimizde bu birliktelikler vuku bulmuştur. Etnik ayrımcılık yapmadan bir araya gelmemiz gerekiyor. Toplumda ince çizgi üzerinde açılımın aleyhtarlığı varmış gibi gösteriliyor. Bu doğru değil, o zemine milletimizin müsaade etmemesi lazım. Bu açılım sürecinin başarılı olması için birlik ve beraberliğimizi mutlaka sağlamamız gerekir.

Boğaziçi Gündem: Sayın Koçal, verdiğiniz bilgiler ve bize zaman ayırdığınız için size teşekkür ediyoruz. Yakup Bilgin Koçal: Bende sizlere teşekkür eder, başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.