National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA) bugün erken saatlerde yayınladığı 16. yıllık Arktik Rapor Kartında, bölge hızlı ısınma yaşarken, iklim değişikliğinin Kuzey Kutbu'nda "basamaklı kesintiler" yaratmaya devam ettiğini yazıyor.

2020 ve 2021'de toplanan sıcaklık eğilimleri, deniz buzu örtüsü ve daha fazlası hakkında en son verileri bir araya getiren bu yılki Arctic Rapor Kartı, 12 ülkeden 111 katkıda bulunan ve dünya genelinde gerçekleşen dönüşümü ayrıntılandıran yazarları içeriyor. insan kaynaklı iklim değişikliğinin bir sonucu olarak çok kuzeyde. Bu, dramatik deniz buzu kayıplarını, Grönland buz tabakasının hızla erimesini ve son derece sıcak sonbaharları içerir. Kuzey Kutbu, kayıtlara göre en sıcak sonbaharını Ekim ve Aralık 2020 arasında yaşadı.

Bu noktada bu gözlemlerin hiçbiri çok şaşırtıcı değil — Kuzey Kutbu gezegendeki en hızlı ısınan bölgelerden biri ve NOAA'daki bilim adamları ve başka yerlerde onlarca yıldır bir dizi etki belgeleniyor.

NOAA yöneticisi Rick Spinrad bugün Amerikan Jeofizik Birliği'nde düzenlediği basın toplantısında "Trendler tutarlı, endişe verici ve yadsınamaz" dedi.

Raporu düzenleyen Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi'nden bir bilim adamı olan Twila Moon, bir dizi "aşırı olayın", üç ayrı buzlanma yaşayan Grönland buz tabakasına "benzeri görülmemiş koşullar" getirdiğini kaydetti. Moon, 2021 yazında rekor düzeyde ikinci kez eridiğini söyledi. Bu yıl Grönland da ilk kez Ağustos ayında zirvesinde yağmur yaşadı. Moon, bu tür bir olayın buz tabakasını gelecekte erimeye karşı daha savunmasız hale getirme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Karada ve denizde buzun erimesine ek olarak, rapor yükselen sıcaklıkların Kuzey Kutbu'ndaki ekosistemleri nasıl değiştirdiğini vurguluyor. Yeni raporda özellikle bir tür dikkat çekiyor: kunduzlar. NOAA'ya göre, bu ekolojik mühendisler, ısınan Alaska tundrasını hızla kolonize ediyor ve altta yatan permafrost toprağını etkileyebilecek göletler oluşturarak manzaraları değiştiriyor.

Kuzey Kutbu bölgesindeki nüfus, değişen koşullara uyum sağlamak için çaba sarf etti, ancak Kuzey Kutbu'nun hızlı evrimi, orada yaşayanların daha fazla ilgi göstermesini gerektiriyor.

“İnsanlarımız bu bölgelerde yaşıyor. Alaska, Unalakleet'teki Bering Denizi köyünden bir bilim irtibat görevlisi olan Kaare Sikuaq Erickson basın toplantısında söyledi. "Bırakın gelişmeyi, orada yaşamak bizim için gerçekten zor."

"Arktik, Dünya'nın klimasıdır."

Basın toplantısında konuşan uzmanlar, Kuzey Kutbu'nda olanların orada kalmadığını ve insanlık iklim değişikliği konusunda daha agresif adımlar atmadığı sürece değişikliklerin yoğunlaşmaya devam edeceğini vurguladı. NOAA'ya göre, 1960'ların ortalarından bu yana, Kuzey Kutbu, yaklaşık 3 santigrat derecelik bir ısınma gördü; bu, 19. yüzyılın sonlarından bu yana küresel ortalama artışın bir derecenin biraz üzerinde olan küresel ortalama artışın çok üzerinde.

"Kuzey Kutbu'nda. Dünyanın klimasıdır," dedi Spinrad. “Milyarlarca insan iklim üzerindeki ılımlı etkisine güveniyor. Gelecekte çok maliyetli, ölümcül ve geri döndürülemez iklim etkilerinden kaçınmak için dar bir zaman aralığımız var.”